Our proposed design

Creating a new world-leading integrated eye care, research and education centre in Camden.

We want to hear from you

We want your views on the early designs of the new centre for eye care, research and education on the site of St Pancras Hospital. This feedback will be essential in helping us design a centre that is modern, fit for purpose and accessible for patients, carers and other users.

The St Pancras Hospital site

The five acre site of St Pancras Hospital is currently owned by Camden and Islington NHS Foundation Trust. The existing mental health inpatient wards located at St Pancras Hospital are planned to move to a new, purpose-built facility next to the existing Highgate Mental Health Centre and the Whittington Hospital.

We are proposing to develop two acres of the five-acre St Pancras Hospital site.

The St Pancras site provides us with an excellent location, ideally situated close to the UCL Bloomsbury campus and several of our voluntary sector and charity partners, including the RNIB and Guide Dogs.

The new centre would be within London’s Knowledge Quarter – an area which has one of the highest densities of knowledge based, cultural and scientific businesses anywhere in the world, including the Francis Crick Institute and the Wellcome Trust.

The new location is close to three mainline railway stations (King’s Cross, St Pancras and Euston), making it very accessible to large parts of the UK as well as to six London underground lines and the Overground.

Proposals for the remaining three acres of the St Pancras Hospital site are being brought forward by Camden and Islington NHS Foundation Trust’s development partner King’s Cross Central Limited Partnership (KCCLP). KCCLP is still at a very early stage of design for their development but we are already working closely with them to ensure the whole area is developed seamlessly and becomes a genuinely open, accessible, and positive contribution to the neighbourhood. We are working with KCCLP to ensure a coordinated approach with their emerging masterplan and to ensure the two schemes knit seamlessly together.

Aerial view showing the five acre St Pancras Hospital site and the current buildings with our two acre site outlined. Our proposed site is located in the north west corner of the site adjacent to St Pancras Way and Granary Street.
Computer generated image of the proposed building along St Pancras Way from the south west. The building runs along the road on the front side, then along a pedestrian only street on the right side. The image shows an ambulance drop-off with wheelchair user and cane user in the foreground, trees along the street and visible foliage on the roof of the building.
Internal atrium with five floors visible. Greenery incorporated inside reception and restaurant. Auditorium and library also shown on ground floor.

Creating our new world-leading centre

The early designs for our new facility have been developed in close collaboration with clinicians from Moorfields and researchers from UCL IoO as well as with input from patient groups and our charitable partners.

We are now seeking everyone’s views on our current designs and are fully committed to working in partnership with our users, staff and the local community so that we can together achieve our vision of a truly integrated and world-leading centre.

The proposed new centre will be designed as an open and welcoming environment with a highly innovative and flexible layout.

We are now seeking your views on detailed design elements, including acoustics, lighting and the design of the atrium. Find out more, on the Get involved page.

  • At the building’s heart, we are proposing a spacious atrium surrounded by the clinical, research and education spaces.
  • Within the atrium rises the ‘oriel’, which will contain spaces for patients to wait and staff to meet, study and collaborate.
  • The design process for the atrium has given consideration to a number of areas, including levels of brightness, acoustics, temperature and wayfinding.
  • The ground floor of the atrium will be arranged over two levels and will be open and accessible so that the external public realm continues seamlessly through the building, creating a new public space for the area.
  • At the lower level, the A&E department is close to St Pancras Way and the southwest entrance.
  • The remaining interior will be designed to achieve a user-friendly design for our diverse user base, including those with sight loss, through innovative use of material, colour and technology to help with wayfinding and navigation around the building.
  • The building will host a wide range of different functions – outpatient services, day-surgery and recovery areas with a small number of inpatient beds, A&E, patient support services, dedicated lab space for research, clinical trials and innovation, and education and conference space.
  • A flexible design will ensure the building adapts to future clinical, research and education needs.
  • All deliveries and servicing will take place within the building, accessed off Granary Street, away from the public entrances.
  • Although no parking will be on site, a dedicated patient drop-off and pick-up would be along St Pancras Way, close to the southwest entrance and the A&E department.
  • The height of the proposed building is between seven and ten storeys above pavement level, with plant set-back at roof level.  More information on the height is included in the consultation brochure which you can download on the Get involved page.
  • The surrounding neighbourhood has a diverse range of buildings. To the south and west lie historic Victorian buildings ranging from two to five storeys, as well as St Pancras Gardens. To the north and east, taller contemporary buildings are already under construction. Our proposed new building will respond to this varied townscape by being lower towards the southwest and rising up towards the northeast.
Computer generated image showing ground floor of the proposed new centre and two new public squares that will be created to the east and south west of the building where there will be entrances to the building. The patient drop off area is located on St Pancras Way.

Connectivity and public realm

This plan shows early proposals for the public spaces around our new centre, including key points of entry, new public squares and cafe/restaurant seating. An indicative masterplan for the wider development being brought forward by Camden and Islington NHS Foundation Trust’s development partner KCCLP shows how the rest of the site could be designed, creating additional public spaces and new pedestrian connections with the surrounding area. The wider scheme, including bus stop location, is shown for illustrative purposes only and will be subject to separate consultation in due course.

Aerial view showing the five acre St Pancras Hospital site and the proposed wider development including the new centre for eye care, research and education in the north west corner. Image shows two main pedestrian routes through the five acre site, one from the east (Regent's Canal) to west (St Pancras Way) and another from north (Granary Street) to south (St Pancras Gardens). St Pancras Way shows patient drop off area. One existing bus stop located on Royal College Street. Two entrances to the building, one to the east and another to the south west where there will be newly created public squares.

Creating a world-leading integrated eye care, research and education centre in Camden.

Attracting, inspiring and retaining the most talented clinicians, researchers and educators.

Speeding up the development of new research and treatments.

 

Creating a high quality environment for patients and staff.

Improved internal wayfinding.

 

 

Improved public realm and greater access around the site.

Reducing crime and antisocial behaviour with an active ground floor providing natural surveillance.

 

Jobs created during demolition and construction

Training opportunities for local people

High level of social and local economic value created through construction and occupation of the building.

Significant investment in the health care sector.

Significant investment in the local economy.

 

Highly accessible location, promoting sustainable transport use.

Cycle spaces and changing facilities available.

 

 

Aspiring to add to London’s expanding Knowledge Quarter.

 

World class design and architecture.

Sustainable design, utilising renewable energy.

FAQs

Why can't you redevelop the existing hospital on City Road?
In developing our plans, we assessed a number of options for improving services and facilities for our patients and a major renovation of City Road was considered but was found to be more expensive and disruptive (especially to patients) than building a new facility.

Although refurbishments go some way to improving the environment for our patients and staff, they are no substitute for purpose-built facilities that can modernise the patient journey and meet the growing demand for eye health services.

Moorfields received detailed feedback from patients, staff and the public relating to the changes and improvements they would like to see in their experience at the City Road Hospital and IoO research facilities. This feedback indicated broad support for the proposal to move services from City Road to a new centre.

From this work, we selected one preferred way forward, which was the creation of a new centre on land available at the St Pancras Hospital site near King’s Cross. This option could be realised with money from the sale of the City Road land, as well as contributions from central government and from our generous donors.

Will there be parking?
In line with London Borough of Camden’s policy on parking and the highly accessible location of the site, the proposed development will not have car parking (aside from disabled parking and drop-off).
How tall is the proposed building?
Our proposed new building will be designed to enhance the surrounding neighbourhood, which has a diverse range of buildings.

To the south and west lie historic Victorian buildings ranging from two to five storeys, as well as St Pancras Gardens. To the north and east, taller contemporary buildings are already under construction.

Our proposed new building will respond to this varied townscape by being lower towards the southwest and rising up towards the northeast and will range from seven to eight storeys.

How sustainable is the proposed building?
The building is being designed to the highest environmental and wellbeing standards. The design draws inspiration from natural systems to achieve the sustainability objectives.  The aim is to create a building that promotes the health and wellbeing of staff, patients and visitors, that achieves near-zero carbon emissions in operation, is air quality positive, and optimises the use of resources through applying circular economy principles.
Will there be publicly accessible amenities?
The ground floor of the atrium, spaced over two floors, will be a new public space for the city, with café and education spaces, art and exhibition space and displays showing the science and research carried out within the building.
How long will it take to build?
Subject to planning permission being granted by Camden Council, it is expected that construction work will commence in Spring 2022, and the new centre will then open in Spring 2026.
How/when will the change over of clinical services and research facilities happen?
Although the physical move would be some years away, we plan to offer all services throughout the move process. We would work with staff, patients and local people to minimise disruption and do not envisage closing services because of the move.
How will the building be serviced?
All deliveries and servicing will take place within the building, accessed off Granary Street, away from the public entrances. Patient drop-off and pick-up will be along St Pancras Way, close to the southwest entrance and the A&E department.
Will there be a patient drop off point?
Yes, this will be located along St Pancras Way.
What patient transport will be provided?
We recognise the need to ensure users and staff of the new facility can easily and safely access the facility by foot or bicycle from the nearest transport hubs.

We are now working with accessibility experts and our project partners on how we will improve the journey to the new facility from the nearest transport hubs.  This work is being led by the newly appointed inclusive design team at Buro Happold and will include robust engagement with staff, patients, the local community and organisations within the eye health and sight loss sector. The provision of patient transport will be investigated as part of this work.

Drop off points for taxis and other vehicles will be available for anyone unable to use public transport.

How is this project being funded?
Oriel is being funded in a number ways, including;

  • proceeds from the sale of the City Road site
  • donors to Moorfields Eye Charity and UCL’s fundraising campaign. Find out more on our fundraising page.
  • funds from Research England through the UK Research Partnership Investment Fund
  • central government funding
  • funds from Moorfields Eye Hospital.
Got a question about Oriel? Chat to our virtual Oriel AssistantGot a question about Oriel? Chat to our virtual Oriel Assistant